Det er (forståeligt nok) ikke alle danske virksomheder, der har lyst til at lægge alle sine AI-æg i kurven hos de store amerikanske og kinesiske tjenesteudbydere pga. deres - noget mere løse - tilgang til regulering og etisk behandling af data. De europæiske AI-værktøjer har imidlertid haltet bagefter på performance og gjort det svært at finde gode alternativer. Men nu ser det ud til, at der er lys for enden af den europæiske AI-tunnel!
Der har stort set siden ChatGPT blev gjort tilgængelig for offentligheden, været efterspørgsel på et europæisk alternativ til OpenAI’s LLM og de mange AI-modeller fra hhv. USA og Kina, der fulgte i kølvandet.
Efterspørgslen blandt de europæiske organisationer bunder især i en skepsis over for at afgive sine data til tech-giganter i USA og Kina, da de begge grundlæggende har det med at se lidt større på regulering og datasikkerhed, end vi gør i EU.
Og den helt store problematik?
At de gode, europæiske alternativer har ladet vente på sig. Alt imens de amerikanske og kinesiske AI-virksomheder er stukket af på performance, har EU nemlig brugt tiden på at banke sin AI-forordning på plads. Det betyder, at de bedste og mest brugte AI-modeller til både sprog, udvikling, billeder, video og AI-agenter lige pt. er amerikanske eller kinesiske. Eksempelvis er OpenAI, Microsoft, Google, Meta, Anthropic, xAI og MidJourney alle amerikanske virksomheder. Og de vel nok største alternativer, Qwen og DeepSeek? De er kinesiske.
Vi har altså indtil videre stået med valget mellem at bruge de mest velfungerende AI-produkter (og herved lægge vores data i hænderne på amerikanske og kinesiske selskaber), benytte mindre optimale europæiske alternativer, eller måske helt vente med vores AI-projekter. Men det ændrer sig måske nu.
For vi er måske ved at ramme et vendepunkt, når det handler om europæisk AI.
I hvert fald kaster EU flere og flere milliarder (ca. 155 af slagsen) efter både datacentre, LLM-udvikling og støtte til europæiske AI-start-ups. Samtidigt viser europæiske cloud-services som Hetzner og STACKIT tegn på fremskridt, efter Trump altså har skabt usikkerhed omkring brugen af amerikanske cloud-services. Så hvis du har brug for en exit-plan fra hosting i Azure, AWS eller Google Cloud, er der håb at hente fra vores tyske naboer. Det er i øvrigt Finansforbundets klare anbefaling, at man har en europæisk plan B for hosting netop nu.
Og så er der de europæiske LLM’er, som også begynder at være rigtigt gode. Særligt de nyeste modeller fra franske Mistral er særdeles lovende – og det gælder både deres AI-assistent, Le Chat, og deres nye reasoning-model Magistral.
Le Chat er open-source og er, takket være sin Flash Answers feature, blandt de hurtigste modeller på markedet, særligt når det handler om at svare på forholdsvist simple spørgsmål. Derudover har det også vist sig som en god kode-model, der følger programmeringsinstruktionerne tæt og genererer funktionel kode. Modellen har også billedgenerering og multimodale kapabiliteter, og så er den bygget ud fra EU’s regulativer som ’privacy by design’. Prøv selv Le Chat her.
Magistral er Mistrals nye reasoning-model, som ifølge deres egne benchmarks for performance kun ligger en lille smule under DeepSeek. Den er lanceret i en åben udgave, Magistral Small, og en enterprise-udgave, Magistral Medium, som i skrivende stund er i preview gennem Le Chat. Ligesom andre reasoning-modeller er Magistral god til at løse mere komplekse opgaver som research, softwareudvikling og større content-opgaver.
Så hvis du er på udkig efter et europæisk alternativ til ChatGPT, Gemini, DeepSeek, Grok eller Claude, er det nok Mistrals modeller, du bør kigge imod.
Efterspørgslen efter europæiske alternativer i AI er blevet indfriet, for teknologien for både LLM’er og cloud-hosting er nu tilstrækkelig til rigtigt mange use cases.
Af andre spændende europæiske AI-services kan nævnes Sanalabs, der er en svensk AI-assistent, som kan integreres med dine virksomhedsdata. Tyske n8n, som vi selv bruger i Vertica til automation flows.
Og så er der LibreOffice, der er et open-source-alternativ til Microsofts Office-pakke – her skal du dog installere plugins, hvis du vil have AI-funktionalitet a la CoPilot. Digitaliseringsminister Caroline Stage har for nyligt annonceret, at man planlægger at udfase Microsoft Office til fordel for netop LibreOffice i store dele af det offentlige som led i en digital strategi, hvor man er mindre afhængige af amerikanske services.
Derudover findes der en oversigt over europæiske AI-værktøjer hos European AI Atlas.
Et af de store problemer for de europæiske AI-services er nu, at de er kommet for sent på banen. For selvom Mistral nu kan levere AI-modeller, der (næsten) matcher ChatGPT, DeepSeek og de andre, og selvom der er mange alternativer for cloud-hosting, så har langt de fleste danske og europæiske virksomheder allerede bygget deres setup i de amerikanske tjenester – som jo længe har været de bedste.
Derudover har mange danskere efterhånden vænnet sig til at bruge særligt ChatGPT, Claude og Copilot både i privaten og på arbejdet.
Så selvom teknologien er god nok til det, kræver det en større adfærdsændring at få folk over på de europæiske tjenester. Og for mange virksomheder kræver det en større teknisk omstrukturering, hvis både cloud-hosting og AI-tjenester skal skiftes ud.
Dermed er det nok mest de virksomheder, som har stort fokus på compliance og arbejder med mange følsomme eller fortrolige data, der vil få værdi ud af at skifte til europæiske tjenester, hvor man er mere sikker på regulativerne ift. AI Act og GDPR. Hvis du endnu ikke har igangsat AI-initiativer i din organisation, vil det dog være oplagt at vurdere, om dit setup kan bygges op omkring EU-baserede services for at være mest mulig sikker på etikken, juraen og sikkerheden.
Teknologien er i hvert fald ved at være god nok til det, og de europæiske alternativer kan nu håndtere rigtig mange use cases. Så hvis det er vigtigt for jer, at holde data på europæiske hænder, så er det værd at overveje, om jeres use cases kan bygges på europæiske tjenester. Og om du skal til at bruge Le Chat i stedet for ChatGPT i dagligdagen. Til de mest komplicerede use cases er de amerikanske tjenester dog stadig et skridt foran – så det er også en vurdering af, hvor stort et AI-setup I har brug for i jeres virksomhed.
Det er dog væsentligt at nævne, at blandt andet Microsoft og OpenAI også er tydeligt opmærksomme på at lave initiativer, der tilgodeser Europa og EU-lovgivningen. Microsoft har for eksempel lanceret en storstilet plan for digitalt engagement i EU, og OpenAI har gjort det muligt for enterprise-kunder at opbevare sine data i Europa. Desuden tyder det også på, at EU vil genbesøge AI Act og gøre den en smule mere lempelig. Dermed løser nogle af de regulative problemer med amerikanske services måske sig selv på sigt.
Kort sagt: Efterspørgslen efter europæiske alternativer i AI er blevet indfriet, for teknologien for både LLM’er og cloud-hosting er nu tilstrækkelig til rigtigt mange use cases. Om det kan betale sig for dig og din virksomhed at skifte vil imidlertid altid være en individuel vurdering af jeres tekniske behov og organisatoriske regulativer. Men muligheden for at bygge sit AI-setup op omkring europæiske services har i hvert fald aldrig været bedre.